+36 70 6070 199Cím: 5900 Orosháza, Huba utca 1.

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Cím: 5900 Orosháza, Huba u. 1.
Telefon: +36 70 6070 199
E-mail: info@lapiedone.hu
Nyitvatartás:
vasárnap-csütörtök: 11:000-22:00-ig
péntek, szombat: 11:00-0:2:00

Néhány gondolat a Pizza történetéről

Ha a pizza ősét keressük, akkor jócskán vissza kell utaznunk az időben, egészen az ókorba. Már a babiloniaiak, zsidók és az egyiptomiak is fogyasztottak egy kemencében készült lapos, kovásztalan kenyérféleséget. A legenda szerint az első kovászos, vagyis kelt tésztából készült pizzát dél-itáliai görög telepesek készítették, olívaolajjal, illetve fűszerekkel ízesítettek. A tésztát felforrósított köveken vagy kemencében sütötték ropogósra. Ezek a „pizzák” még jelentősen eltértek a maiaktól, hiszen akkor még nem ismerték a paradicsomot. A lapos, vékony tésztára ízesítésül olívaolajat vagy tejfölt kentek. Ezek az úgynevezett fehérpizzák. Mai megfelelőjük az úgynevezett „focaccia” (ejtsd: fokáccsa), amit Olaszország pékségeiben napjainkban is megvásárolhatunk.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositonak tulajdonítják, aki 1889-ben készítette el a máig híres Margherita pizzát. Nevét a Savoyai Margit (Margherita) olasz királynéról kapta, ugyanis Esposito neki készítette az elsőt, amelynek a feltétjei az olasz nemzeti zászló színeit idézte: piros paradicsom, zöld bazsalikom és fehér mozzarella sajt.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult el a világhírnév felé ez a népszerű kerek finomság. Ma számtalan nemzet süti a maga képére formálva a pizzát világszerte, gondoljunk csak a mexikói kukoricás vagy a magyar kolbászos változatra. Még az olasz pizzák sem egyformák: a nápolyi pizza például középen vékony, de a széle a forró kemencétől és a sok kelesztéstől megduzzad és megpuhul. Rómában még vékonyabb, ropogós tésztájú pizzát sütnek, az észak-olasz pizza viszont vastagabb tésztájú, és általában nem is kerek.

Galéria