+36 70 6070 199Cím: 5900 Orosháza, Huba utca 1.

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Cím: 5900 Orosháza, Huba u. 1.
Telefon: +36 70 6070 199
E-mail: info@lapiedone.hu
Nyitvatartás:
vasárnap-csütörtök: 11:000-22:00-ig
péntek, szombat: 11:00-0:2:00

Néhány gondolat a Pizza történetéről

Ha a pizza ősét keressük, akkor jócskán vissza kell utaznunk az időben, egészen az ókorba. Már a babiloniaiak, zsidók és az egyiptomiak is fogyasztottak egy kemencében készült lapos, kovásztalan kenyérféleséget.

A legenda szerint az első kovászos, vagyis kelt tésztából készült pizzát dél-itáliai görög telepesek készítették, olívaolajjal, illetve fűszerekkel ízesítettek. A tésztát felforrósított köveken vagy kemencében sütötték ropogósra. Ezek a „pizzák” még jelentősen eltértek a maiaktól, hiszen akkor még nem ismerték a paradicsomot. A lapos, vékony tésztára ízesítésül olívaolajat vagy tejfölt kentek. Ezek az úgynevezett fehérpizzák. Mai megfelelőjük az úgynevezett „focaccia” (ejtsd: fokáccsa), amit Olaszország pékségeiben napjainkban is megvásárolhatunk.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositonak tulajdonítják, aki 1889-ben készítette el a máig híres Margherita pizzát. Nevét a Savoyai Margit (Margherita) olasz királynéról kapta, ugyanis Esposito neki készítette az elsőt, amelynek a feltétjei az olasz nemzeti zászló színeit idézte: piros paradicsom, zöld bazsalikom és fehér mozzarella sajt.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult el a világhírnév felé ez a népszerű kerek finomság. Ma számtalan nemzet süti a maga képére formálva a pizzát világszerte, gondoljunk csak a mexikói kukoricás vagy a magyar kolbászos változatra. Még az olasz pizzák sem egyformák: a nápolyi pizza például középen vékony, de a széle a forró kemencétől és a sok kelesztéstől megduzzad és megpuhul. Rómában még vékonyabb, ropogós tésztájú pizzát sütnek, az észak-olasz pizza viszont vastagabb tésztájú, és általában nem is kerek.

Ma már számtalan módon fogyasztjuk a pizzát, virslit tekerünk a szélébe, ezernyi feltéttel megpakoljuk, főétkezésnek tekintjük, holott az eredeti nápolyi pizza egy könnyed, minőségi feltétekkel vékonyan megpakolt tészta, amelyet az olaszok két étkezés között, afféle áthidaló megoldásként, szendvicsként fogyasztottak és fogyasztanak még ma is.

Galéria